De lotus
De lotus is een bekend symbool in de Indiase cultuur, maar in het boeddhisme kreeg hij ook enkele nieuwe betekenissen, zoals hij groeit uit de modder (van materialisme), en verschijnt door de steel (zuivering door beoefening van de boeddhistische leringen), schoon en zuiver aan het oppervlak (verlichting). Een open bloem staat voor de verlichting en een ongeopende knop symboliseert het potentieel dat iedereen heeft om verlicht te worden.

De stoepa
Stoepa's zijn boeddhistische monumenten die al zeer vroeg in het boeddhisme voorkwamen. Ze bevatten vaak relikwieën van belangrijke leraren, en symboliseren de geest van de Boeddha.
De vormen van de verschillende elementen van een stoepa staan voor de vijf elementen: de vierkante basis voor aarde, het ronde deel voor water, de conische ringen voor vuur, het baldakijn voor lucht, en de inhoud van de stoepa voor ruimte.

De Boeddha
Tot enkele eeuwen n.Chr. werd de Boedha zelf nooit direct in mensengedaante afgebeeld. In plaats daarvan werden diverse symbolen gebruikt:

De Bodhi-boom
Dit symbool voor de Boeddha is de boom waaronder prins Siddhartha Gautama de verlichting bereikte en Boeddha werd in Bodhgaya, Noord India. Een nakomeling van deze boom staat nog steeds op dezelfde plaats.

De troon
Veelvuldig werd ook de zetel waarop de Boeddha de verlichting bereikte, de zogenaamde vajrasasana (Sanskriet) 'diamanten zetel' gebruikt als symbool voor de Boeddha. Zie ook deze pagina over de troon.

De leeuw
De leeuw is traditioneel (ook in het westen) een symbool van adel, kracht en moed. Hierdoor lijkt de leeuw een juist symbool voor de Boeddha, die als prins geboren, met veel doorzettingsvermogen de verlichting bereikte. Soms wordt de Boeddha's leer ook wel het 'leeuwengebrul' genoemd. De Indiase boeddhistische koning Ashoka gebruikte dit symbool vaak op pilaren, waar vier leeuwen op zaten die de leer van de Boeddha in de vier windrichtingen verspreiden.

De boeddhistische vlag

Een veel nieuwer symbool is deze boeddhistische vlag. Hij is in 1880 ontworpen en voor het eerst in Sri Lanka gehesen als symbool voor geloof en vrede. De vlag wordt nu wereldwijd gebruikt om het boeddhisme aan te geven.
De vijf kleuren van de vlag vertegenwoordigen de kleuren van de aura die de Boeddha omgaf toen hij de verlichting bereikte:

Liefdevolle vriendelijkheid, vrede en universeel mededogen

De middenweg - het vermijden van extremen

Zegeningen van beoefening - resultaat, wijsheid, deugd, geluk en waardigheid

Zuiverheid van de Dharma - leidt naar verlossing, buiten ruimte en tijd

De leringen van de Boeddha - wijsheid